Aanschaf
Voordat u een vogel aanschaft moet u er zeker van zijn,
- Wilt wel een huisdier? Waarvoor u 15 tot 20 jaar voor moet verzorgen?
- Heeft u een vertrouwd adres waar het dier kan logeren als u met vakantie gaat of bent u bereid hem mee te nemen?
- Bent u bereid om dierenartskosten te betalen als het dier ziek wordt?
- Kunt u het dier een goede leefruimte bieden?
- Vindt u het erg als er wat veertjes, stof en/of voederresten uit de kooi komen?
- Zijn uw huisgenoten het ermee eens dat u een vogel in huis neemt?
- Heeft u iedere dag tijd om het dier te verzorgen en/of even uit de kooi te halen/los te laten vliegen?
- Bent u overdag thuis? Zo niet, denk er dan eens aan om twee vogel te nemen.
Kooi voor een valkparkiet
De kooi:
Een kooi kan nooit te groot zijn... wel te klein. Ook al kan je valkparkiet dagelijks rond vliegen, zijn kooi moet ruim genoeg zijn om de vleugels te kunnen strekken. Minivolières op wieltjes zijn echt ideaal ! Nieuwe zijn ze nogal prijzig, maar via 2dehands.be of kapaza kun je ze voor een stuk minder kopen. Maak deze kooien wel goed schoon en ontsmet ze met dettol. Je weet nooit wat de vogels hadden die erin zaten.
Standplaats:
Zet de kooi zo dat de valkparkieten jou goed kunnen zien en andersom. Verder mogen ze niet op de tocht staan en als de zon schijnt moeten ze ook in de schaduw kunnen zitten. Pal naast een tv is zowel voor de tv als de valkjes niet zo´n goed idee.
X
Kooi voor een roseicolli
Agapornissen zijn levendige, ondernemende vogels die graag klauteren en klimmen. Ze hebben een vrij grote kooi nodig met horizontale tralies zodat ze lekker kunnen klimmen. In de natuur vliegt de Agapornis heel wat kilometers per dag. In de kooi of binnenvolière lukt dat natuurlijk niet. Daarom zou het fijn zijn als de vogel af en toe los zou mogen vliegen (let wel op open deuren en ramen).
Houdt je de Agapornis(sen) in een kooi, dan voldoet een flinke parkietenkooi, dus hoog en met horizontale tralies. Maar voor elke kooi geldt: Hoe groter, hoe beter! De grootte van de kooi moet minimaal 60 x 70 x 45 cm zijn.
In de kooi strekt de vogel ook af en toe zijn vleugels door bijvoorbeeld heel hard op zijn stok te gaan fladderen. In een te kleine kooi zou de vogel zijn vleugels dan ook kunnen beschadigen. De kooi moet van stevige materialen gemaakt zijn zodat de Agapornis met zijn krachtige snavel de kooi niet kapot kan krijgen en kan ontsnappen.
De kooi moet op een tochtvrije plaats staan en niet in direct zonlicht of bij de verwarming in verband met te grote temperatuurverschillen. De vogel kan dan namelijk in de zogenaamde ‘huiskamerrui' blijven of ziek worden. Teflon is een schadelijke stof voor kromsnavels, de kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Wanneer men in de kamer gaat gourmetten zet dan de kooi weg.
Naast een grote kooi heeft de Agapornis natuurlijk ook stevige stokken nodig. Let er goed op dat de diameter niet te smal is (minimaal 16 mm), want anders kunnen de nagels gaan scharen.
Bodembedekking
Bodembedekking hoort natuurlijk ook in de kooi. Het beste kan je houtkorrels / beukensnippers gebruiken. Deze bodembedekkers absorberen heel goed en stuiven niet. Gebruik liever geen vogelzand. Dit kan namelijk in de oogjes van de Agapornis terecht komen, met als gevolg ernstige oogontstekingen.