Verzorging/ Hygiene
Een schone kooi is heel belangrijk voor je parkiet. Niet alleen voorkomt dit ziektes, maar het beschermt jou ook tegen eventuele besmettingen. Want er zijn ook zeker ziektes die je van je parkiet op zou kunnen lopen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar betekent dit dan dat je overdreven moet gaan zitten schoonmaken en voortdurend alles moet desinfecteren? Nee, dat zeker niet. Dit doet alleen maar meer kwaad dan goed. parkieten moeten hun imuunsysteem wel kunnen blijven trainen. Als ze nooit met ziektekiemen te maken krijgen, zal hun imuunsysteem verzwakken en is het niet meer in staat ze te beschermen wanneer ze een keer met een ernstige besmetting te maken krijgen. Over het algemeen is het voldoende om de kooi 1 of 2 keer per week met heet water en een zacht reinigingsmiddel schoon te maken, vooral op de zitstokken kunnen de poepjes nog wel eens 'vastgebakken' zitten. Vervang de bodembedekking iedere week en neem de tralies af om het stof te verwijderen. Wel is het aan te raden iedere dag even de waterbakjes schoon te maken en te controleren of er geen etenswaren in de kooi liggen die kunnen gaan rotten of beschimmelen.
Poetsen
Houdt een parkiet zichzelf ook schoon? Zoals je al gauw zult merken, zit een parkietje zichzelf meerdere malen per dag uitgebreid te poetsen. Hij rangschikt met zijn snaveltje elk veertje weer opnieuw en trekt daarbij de veertjes door de snavel waarbij al het vuil en stof verwijderd wordt. Zijn snavel veegt hij daarna af aan een zitstokje of zijn sepia-schild, en zo scherp hij ook meteen zijn snavel bij. Ook moeten de veertjes tijdens het poetsen opnieuw ingevet worden om je parkiet 'waterdicht' te houden zodat hij, wanneer hij nat wordt, zichzelf toch warm kan houden. Dit vet haalt je parkietje uit een klier boven zijn staart, de stuitklier. Met zijn snavel vet hij alle veren in, behalve de kopveren. Die poets hij rechtstreeks in de stuitklier. Je zult je parkietje dan ook geregeld tijdens het poetsen zijn kopje over de aanzet van zijn staart zien wrijven.
Badderen
Poetsen alleen is niet genoeg. vogels nemen ook erg graag geregeld een bad. Sommige Parkieten zouden het liefst elke dag even spetteren, anderen zijn er minder dol op. De meeste parkieten vinden het het lekkerst om 'beregend' te worden (bijvoorbeeld met een plantenspuit of onder de kraan). Daarbij strekken ze hun vleugels helemaal uit om maar zoveel mogelijk water op te vangen. Maar er zijn ook genoeg parkieten die liever zelf in een kommetje water stappen en dan al spetterend proberen zich helemaal nat te maken (let op! die kan betekenen dat je even moet dweilen....). Parkieten hebben echt behoefte aan badderen. Het kan zijn dat je denkt dat jouw parkietje er echt niet van houdt, maar probeer altijd een manier te zoeken die jouw parkietje wel bevalt. Misschien wel gewoon wat vochtige onbespoten bladeren in een ondiepe kom. Als ze merken dat ze daar nat van worden zullen ze er al gauw lekker in zitten wroeten. Badderen hoort namelijk bij een goede verzorging van je valkparkiet. Vooral in de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat en de lucht een stuk droger is. Houd altijd wel goed in gedachten: laat een parkiet alleen 's ochtends of overdag badderen! Wanneer een parkiet 's avonds nog nat is en dus nat of vochtig gaat slapen, loopt hij ernstig gevaar een longontsteking te krijgen! Aangezien de longen van een parkiet zo belangrijk zijn voor zijn functioneren kun je wel bedenken dat een longontsteking in de meeste gevallen fataal is. Mocht het dus toch een keer gebeuren dat je parkietje om de een of andere reden 's avonds nat geworden is, dan kun je hem het beste drogen met bijvoorbeeld de föhn; uiteraard op de laagste stand en niet te dicht bij je parkiet.
Verzorgingsschema - wat moet wanneer gebeuren?
Dagelijks:
Voer- en drinkbakjes omwassen en opnieuw vullen
Oud groenvoer en fruit en rul eikrachtvoer verwijderen
om verrotting en beschimmeling te voorkomen.
1 tot 2 keer per week
Alle voer- en drinkbakjes, zitstokken en
de kooi of voliere met heet water en
een zacht reinigingsmiddel schoonmaken.
Controleren of er nog voldoende grit, sepia en mineraalblok is
Eventueel een stukje trosgierst in de kooi hangen.
Onderbak van de kooi of voliere schoonmaken met heet water en
een zacht reinigingsmiddel en de bodembedekking vervangen.
Iedere maand
Natuurlijke zitstokken vervangen
Elke 3 tot 6 maand
Kooi, zitstokken en voer- en drinkbakken schoonmaken met ook een klein scheutje dettol door het sopje. Vergeet niet goed na te spoelen met heet water!